Wij gebruiken cookies, bezoekt u onze website dan gaat u akkoord met deze cookies. OK
NL | EN

Introductie Groene Trui

De groene trui als herkenningsteken voor de leider in het puntenklassement is ingevoerd in 1953 en de eerste drager en winnaar was de Zwitser Frits Schaer.


Frits Schaer (foto: Guy Dedieu)

Overigens is het puntenklassement óók in 1953 ingevoerd, zodat dit gelijk oploopt met de trui (dit is niet altijd zo - zie bergklassement). Op de keper beschouwd, werd in de jaren 1905 tot en met 1912 óók volgens de principes van de groene trui gereden. In die jaren was immers de positie waarin de finish werd overschreden bepalend voor de dagscore. Dit leidde echter niet tot een puntenklassement, maar tot een algemeen klassement. Tijdsverschillen deden er dus niet toe.

Terug naar Schaer. Schaer won de eerste twee etappes in de Tour van 1953 en had dus recht op de gele trui en de groene trui. De eerste trui gaat voor en dus werd de groene trui niet gedragen (heden ten dage draagt de nummer twee in het puntenklassement de groene trui). Pas op 7 juli 1953 werd Schaer uit het geel gereden en kon hij dus de groene trui aantrekken.

De puntentelling op zich was niet altijd hetzelfde: van 1953 tot en met 1958 ging het om zo min mogelijk punten, vanaf 1959 draaide alles om zoveel mogelijk punten. Bij de Tour is alles mogelijk.