Wij gebruiken cookies, bezoekt u onze website dan gaat u akkoord met deze cookies. OK
NL | EN

De Geschiedenis van de Bergtrui in de Tour

Het officieuze bergklassement is voor het eerst in 1933 gehanteerd, een jaar later werd de Grand Prix de Montagne (GPM) officieel ingevoerd. In 1933 ging Vicente Trueba met de bergprijs er van door, in 1934 was dat de Zuid-franse klimgeit René Vietto. Overigens werd pas in 1975 de bolletjestrui ingevoerd als herkenningsteken voor de leider in het bergklassement, dat toen ook meteen door de renners een stuk interessanter werd bevonden. De eerste drager was Joop Zoetemelk, zij het welgeteld één dag. De overige dagen was Lucien van Impe de drager. In geen klassement zijn meer wisselingen geweest dan in dit. Welke bergen tellen we mee en welke niet? Als we de bergen meetellen: welke categorie wordt daar aan toegekend en hoeveel punten levert dat op? In 1980 werd de hors categorie nog ingevoerd gecombineerd met de 1e tot en met de 4e categorie, hetgeen wel erg veel van het goede is.

Een ander saillant detail is, dat feitelijk vanaf het begin van de Tour de bergen onderdeel van de wedstrijd uitmaken. In 1904 (voor 1903 is het niet helemaal duidelijk) werd in ieder geval de Col de la Republique nabij Saint Etienne beklommen. In 1905 werden onder meer de Ballon d'Alsace en de Col Bayard beklommen en 1910 moesten de Pyreneëen eraan geloven (ondermeer de Peyresourde en de Tourmalet). In 1911 werd daar de Galibier in de Alpen aan toegevoegd en in 1922 de Col d'Izoard. Een berg als de L'Alpe d'Huez werd pas in 1952 voor het eerst beklommen (en daarna weer lange tijd niet), zodat er door de jaren heen voortdurend nieuwe uitdagingen voor de renners werden gecreëerd.

Opvallend feit is verder, dat het toegestane (klim)materiaal van periode tot periode verschilde. In 1910 werd de derailleur al gebruikt, maar Desgrange besloot dat te verbieden: slechts het omkeren van het achterwiel was tot 1937 officieel toegestaan (aan de andere kant zat dan het klimtandwiel). Vanaf 1937 gaf Desgrange het gebruik van derailleurs vrij: hij raakte toen op leeftijd en werd waarschijnlijk daardoor milder.